A Fátrák Panorámái Túra 
Szeptember 13-15.

Hangulatos kora őszi kalandozásra hívunk a Fátrák látnivalókban bővelkedő vonulataira. Tarts velük a lenyűgöző sziklaformák, a mesebeli füves legelőkel és az erdei ösvényekkel tarkított hegygerincek birodalmába! Ahol jólesően megdolgoztatjuk lábizmainkat, és persze egy kis pihenésre is jut időnk egy-egy sasbércen, vagy egy menedékházakban.

GYERE, ÉS LÉGY RÉSZESE A KALANDNAK! 

Mit is nézünk meg?

1. nap - Vrátna völgye és a Kis-Fátra gerince

A túra útvonala: Vrátna-völgy - Nagy-Kriván (1709 m)- Kenyér menedékház - Poludňový grúň (1460 m) - Grúni menedékház - Vrátna-völgy

Táv: 12 km, szint: 450 m

A Kis-Fátra a Felvidék egyik legsokszínűbb magashegysége, vonulatait monumentális sziklatornyok övezte látványos ösvények tarkítják. Túránk a festői szépségű Vrátna-völgyből indul, ahonnan a főgerincre felvonóval megyünk fel. Felérve lélegzetelállító panoráma fogad minket: elénk tárul a Vág völgye, illetve a Felvidék északi része. Majd rövid nézelődés után megkezdjük a Kis-Fátra legmagasabb csúcsának - az 1709 méteres Nagy-Kriván - meghódítását, ahonnan páratlan körpanoráma nyílik a környező hegyekre. A "csúcshódítás" után lesz lehetőség harapni és inni is valamit a Kenyér menedékházban. Kicsit feltöltekezünk, és a főgerincen haladva megyük tovább. Lágyan hullámozva haladunk az ösvényen, miközben szintén pompás panorámában lehet részünk.  Egy kicsit megpihenünk a Grúni menedékházban, és kényelmesen visszaereszkedünk a Vrátna völgyébe. A szállásra autóval érkezünk (kb. 35 perc), átvesszük a szobákat, rövid "fésülködés", és közösen megvacsorázunk egy közeli (néhány perc séta) étteremben.


2. nap: Csúcsra fel, avagy a Tlstá és az Ostrá csúcs meghódítása (Nagy-Fátra)

A túra útvonala: Blatnica - Vápenná  - Tlstá fennsíkja (1373 m)  - Murány sziklás tömbje - Ostrá csúcs (1259 m)- Konský dol - Blatnica

 Táv: 15 km szint: 1020 m

A közös reggeli után autóval megyünk a Nagy-Fátra lábánál fekvő Blatnicára (kb. 50 perc). A mai község területén már az újkőkorban éltek emberek. A hegyvidéki hangulatú kis faluból útnak indulunk a Vápenná völgy felé. Lassan, de biztosan vándorolunk a völgyben, majd elérjük a Tlstá fennsíkot. A csodás sziklaképződmények és panorámák életre keltik a természetet. Kényelmesen felkapaszkodunk az Ostrá csúcsra, ahol elmerülhetünk a ritkán járt természet kincseiben. A hegycsúcsról pedig visszaindulunk az autókhoz. A nap végén lesz lehetőség enni és inni valamit a Gader menedékházban. A túra után visszatérünk autóval a szállásunkra, Zsolnára, majd a szokásos gyors "fésülködés" és szusszanás után közös vacsorával, beszélgetéssel hangolódunk a harmadik napra.


3. nap: Kis-Fátra és a Vág völgyének panorámái 

Túra útvonal: Óváralja - Varini óvár - Suchý-menedékház (1050 m) - Plešel - Óváralja 

Táv: 14 km  szint: 750 m

 A reggeli után ma is autóval megyünk a túra indulási pontjára, Óváraljára, már a bepakolt bőröndökkel. A község a nevét a felette emelkedő várról (Varini óvár) kapta. Az érkezés után a lágyan kanyargó Vág folyó partjáról vágunk neki a Suchý-menedékház 1050 méteres fennsíkjának. Természetesen most sem lesz hiány mesebeli látványból, szemünk elé tárulnak a Vág folyó romantikus kanyarulatai. Lassan emelkedünk fel a múltat őrző Varini óvárhoz, majd egy kis pihenő után a Suchý-menedékház felé vesszük az irányt, ahol tudunk harapni, inni valamit.  Visszafele a gazdag növényvilágú Vág völgynél fekvő Plešel hegyet is útba ejtjük, végül leereszkedünk, vissza a parkolókhoz, Óváraljára. 


A program ára: 56.500 Ft

Amennyiben a program elmaradna, a teljes összeg visszatérítésre kerül. 

Az ár tartalmazza:

  • a 3 nap, 2 éjszaka szállást Zsolnán – 2 ágyas szobákban, saját fürdővel (ágynemű, TV, wifi) 
  • 2 napi bőséges reggelit (ha bármilyen ételintoleranciád, allergiád van, kérlek, jelezd nekünk!)
  • a balesetbiztosítást
  • a szervezést és a túravezetés díját

Egyéb költségek:

  • az utazás költsége
  • a parkolás
  • a vacsora és a napközbeni étkezés
  • a felvonó díja (kb. 20 euro/fő)

🚓Utazás: saját autóval, de telekocsis utazásra is van lehetőség, ha igény van rá, aminek segítünk a megszervezésében.

Pár szóban a túrákról: A túrák tempója nem túl gyors, közepes, alap edzettséget igényel. Túra közben többször megállunk pihenni, ha lehet, olyan helyen, ahol tudunk harapni és inni valamit (pl. menedékházban). .

Jelentkezni, érdeklődni itt tudsz: albaturakor@gmail.com

Tel.: +36 20 506 4529

Alba Túrakör 

Facebook: https://www.facebook.com/pilisialbaturakor 

Utazási információk: https://albaturakor.hu/utazasi-informaciok  

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.