Három Hegy, Három Gerinc Túra 

Kalandozások a Nagy-Fátra és a Nyugati Tátra Hegygerincein

Augusztus 17-19.

Augusztusi túránkon hegyek hátán haladunk, gerincről gerincre. Több hegységet is érintünk, a Nagy-Fátra, az Alacsony-Tátra és a Nyugati-Tátra csúcsain és a gerincén kalandozunk, miközben lélegzetelállító panoráma tárul a szemünk elé. Utunk alpesi hangulatú tájakon, vadregényes völgyeken, és különleges sziklaképződményeken, illetve természetes gleccsertavak mellett halad.

1. nap: A Nagy-Fátra gerincén

Túra útvonala: Török -  (Turecká) - Török-völgy - Kis -Križna - Kráľova studňa - Križna-csúcs (1574 m) - Török 

Túratáv: 17 km    szint: 980 m

Első nap a Fátra meseszép környezetében elhelyezkedő Staré Hory (Óhegy) faluban találkozunk, 9.00 órakor. Rövid autóút után leparkolunk a festői szépségű Tureckán, és nekivágunk a változatos növényvilágú Török-völgynek. Kényelmes tempóban kapaszkodunk fel a csodálatos panorámát nyújtó hegygerincen, miközben fokozatosan magunk mögött hagyjuk a gazdag növénytakarót, és belépünk a fenséges sziklák birodalmába. Miután megtettük a markánsabb emelkedőt,  hosszabb pihenőt tartunk, illetve egy erdei hotelben lesz lehetőség harapni és inni valamit. Túránkat újabb szintemelkedéssel folytatjuk, a Nagy-Fátra egyik legmagasabb ormát, az 1574 m magas Križna-csúcsot másszuk meg. Innen varázslatos látvány tárul szemünk elé környező hegyekre, településekre, jó idő esetén Közép-Szlovákia jelentős részét beláthatjuk. Rövid pihenő után a romantikus hangulatú sziklákon visszaereszkedünk az autókhoz, majd kocsival megyünk Liptószentmiklósra, a szállásra (kb. 1 óra).  Este lehetőség van jó hangulatú, közös vacsorázásra, (foglaltunk éttermet a csapatnak) néhány percre a szállástól. 

2. nap: Nyugati-Tátra gerincén

Túra útvonala:  ZsárZsári- völgy - Szomorú-hágó (1962 m) - Plačlivé csúcs (2125 m) - Zsári-nyereg - Zsár

Túratáv: 18 km    szint:  1270 m

Második nap a reggeli után autóval megyünk a túra indulási helyszínére, Zsárra (kb. 12 perc). A Nyugati-Tátra déli oldalán, a varázslatos Liptói-havasok részét alkotó Zsári-völgyből indulunk útnak. A hegygerinc előtt ma is lesz lehetőség egy menedékházban megpihenni. A mai túránkon sem lesz hiány panorámából és meseszép sziklaképződményekből. Az alpesi jellegű tájakon és a Szomorú-hágón áthaladva érjük el a Plačlivé csúcsot. Miután gyönyörködtünk a kilátásban, visszaindulunk Zsárra, majd kocsival a szállásunkra. Megfésülködünk, és az estét ismét a megszokott, "albás", közös vacsorázással zárjuk. 

3. nap: Az Alacsony-Tátra főgerince

Túra útvonala: Deménvölgy - Chopok - Alacsony-Tátra főgerinc - Deres csúcs (2003 m) - Verbici-tó - Deménvölgy 

Túratáv: 11 km     szint: 250 m

A harmadik nap a reggeli után az Alacsony-Tátra északi oldaláról indulunk útnak, Deménvölgyből, ide autóval érkezünk (kb. 20 perc). Majd egy darabig felvonóval megyünk fel a Chopok csúcsa felé.  A felvonónál lesz lehetőség harapni és inni valamit, energiatartalékaink feltöltése után megmásszük a Chopok csúcsot, ahonnan panorámás kilátás nyílik a Magas-Tátrára, Liptóra és a Garam völgyére. Az impozáns Deres csúcsot sem hagyjuk ki, rövid túra tovább a hegygerincen bandukolva, és már el is érjük Derest. A "csúcshódítások" és a pihenő után kényelmesen leereszkedünk az Alacsony-Tátra tipikus, sziklás, rakott útjain. Lefelé haladva utunk vörös áfonyabokrok mellett vezet. A kirándulás végén megcsodálhatjuk az Alacsony-Tátra legnagyobb természetes tavát, a vadregényes környezetben fekvő Verbici-tavat. Innen meseszép kilátásban lesz részünk a Chopokra és az Alacsony-Tátra főgerincének gyephavas csúcsaira.


A program ára: 56.500 Ft 

Az ár tartalmazza:  

  • 3 nap, 2 éjszaka szállást Liptószentmiklóson (panzióban), – 2-3 ágyas szobákban, saját fürdővel (ágynemű) 
  • és a reggelit (ha bármilyen ételintoleranciád, allergiád van, kérlek, jelezd nekünk!) 
  • a szervezést és a túravezetés díját
  • magashegyi balesetbiztosítást

Egyéb költségek: 

  • az utazás költsége
  • esetleges parkolás
  • napközbeni étkezés, vacsora
  • a felvonó díja (kb. 27 euro)

Amennyiben a program elmaradna, a teljes összeg visszatérítésre kerül. 

Pár szóban a túrákról:  A túrák tempója nem gyors, közepes. Túra közben többször megállunk pihenni, ha lehet, olyan helyen, ahol tudunk harapni és inni valamit.

🚓Utazás: saját autóval, de telekocsis utazásra is van lehetőség, ha igény van rá, aminek segítünk a megszervezésében.

Jelentkezni, érdeklődni itt tudsz: albaturakor@gmail.com 

Tel.: +36 20 506 4529

Alba Túrakör 

Facebook: https://www.facebook.com/pilisialbaturakor 

Utazási információk:  https://albaturakor.hu/utazasi-informaciok

GYERE, ÉS LÉGY RÉSZESE A KALANDNAK!

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.