Az ŐRSÉG Ezer Kincse Túra

Április 26-28.

Gyere, és ismerd meg az Őrség Ezer Arcát!

Tavasszal hazánk egyik legérintetlenetebb, varázslatos régiójába, az Őrségbe látogatunk el, három napos kirándulás keretében. Az erdőkkel borított, szelíden hullámzó, dimbes-dombos tájban gyönyörködve igazi nyugalomra lelhetünk, távol a városok zajától.

Egy kis történelem: Az Őrségnek már a neve is beszédes: a 20. századi hagyomány szerint 108 család kapott itt őrállásokat a honfoglalás után, majd a király népeként, saját költségükön, saját fegyvereikkel védték a nyugati határokat. A táj arculatát természettel harmóniában alakították ki. A jellegzetes házak körül kaszáló-gyümölcsös, mellettük szántóföld, legelő, rét, patak, erdő terül el. A dimbes-dombos tájon létrejöttek az úgynevezett „szerek”, a dombtetőkre épült házcsoportok. Az egyes szerek nevüket jellemzően az ott megtelepült családokról, (pl. Baksaszer, Siskaszer) vagy valamely földrajzi meghatározottságról (pl. Felsőszer, Alszer), illetve szakrális épületről (Templomszer) kapták. 

Mit is nézünk meg?

1. nap: Zalalövő - Borostyán-tó - Hegyhátszentjakab - Vadása-tó - Szőcei tőzegmohás láprét - Zalalövő

Túratáv: 17 km, 230 m szint

Mindhárom nap könnyed, családbarát túrák várnak a különleges, egyedi hangulatú Őrségben. Első nap a tájegység "széléről",  Zalalövőről indulunk. Megcsodáljuk a környék vízi világát, és jellegzetes növényzetét. Könnyed, családbarát útvonal, tavakkal, lápréttel, ahol ahol Te is belepillantást nyerhetsz az Őrség ezer arcába. Napközben többször megállunk pihenni. 

2. nap: Őrisszentpéter  - Zala-patak - Templomszer - Szalafő - Felsőszer - Pityerszer - Bölényes- Dávidháza - Őrisszentpéter  

Túratáv: 19 km, 380 m szint

A bőséges reggeli után egyenesen az Őrség szívéből vágunk neki a tavaszi pompába öltözött tájnak. Megtekintjük a múltat idéző Árpád-kori Szent Péter apostol templomot. Majd utunk a jellegzetes "szereken"és skanzeneken keresztül vezet, melyekben gyönyörködve részesei lehetünk az őrségi életérzésnek. Betekintünk az olajkészítés rejtelmeibe, és természetesen a Bölényrezervátum sem maradhat ki a sorból. A nap során lehetőség lesz megkóstolni a helyi ízeket, mint például a híres őrségi rétest, illetve a térség kerámia alkotásait is megnézzük.

3. nap: Orfalu - Kétvölgy-  Kétvölgy Kertje Kávézó - Ritkaháza - Kétvölgy - Orfalu

Túratáv: 13 km, 270 m szint

3 napos kiruccanásunk utolsó napján az Őrség újabb kincseit tekintjük meg: a Vendvidén fogunk barangolni. Itt egy külön világ tárul szemünk elé: lágy, apró dimbes-dombos, panorámás vidék, romantikus házakkal, és vendégszerető lakókkal. Ellátogatunk a méltán híres, helyi Kétvölgy Kertje Kultúrtörténeti Kávézóba, ahol válogathatunk a  finomságokból. A Kétvölgyi kilátóból pedig (jó idő eseten) mesebeli kilátás nyílik... egészen az Őrségtől az Alpokig ellátni. Túránkat könnyed tempóban, Orfalura visszaérkezve zárjuk. 


A program ára: 51.500 Ft,

Az ár tartalmazza:  

  • 3 nap, 2 éjszaka szállást Őriszentpéteren (vendégházban), – 2-3 ágyas szobákban, saját fürdővel (ágynemű) 
  • és a félpanziós ellátást: reggeli, vacsora (ha bármilyen ételintoleranciád, allergiád van, kérlek, jelezd nekünk!) 
  • szervezést és a túravezetés díját

Egyéb költségek: 

  • az utazás költsége
  • esetleges parkolás
  • napközbeni étkezés
  • esetleges belépők

Pár szóban a túrákról:  A túrák tempója nem gyors, közepes. Túra közben többször megállunk pihenni, ha lehet, olyan helyen, ahol tudunk harapni és inni valamit.

🚓Utazás: saját autóval vagy telekocsis rendszerrel, ha igény van rá, segítünk a megszervezésében.

Jelentkezni, érdeklődni itt tudsz: albaturakor@gmail.com 

Tel.: +36 20 506 4529

Alba Túrakör 

Facebook: https://www.facebook.com/pilisialbaturakor 

Utazási információk:  https://albaturakor.hu/utazasi-informaciok

GYERE, ÉS LÉGY RÉSZESE A KALANDNAK!

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.