Téli Poroszkáló Jókai Mór Emléktúra

2023. FEBRUÁR 25.  
Rajt: PILISCSÉV 7.30 -8.45


Piliscsév, Müllner pubból

Piliscsév, Béke u. 51/a.

Távok:  10 km / 350 szint  *  26 km / 1050 szint

A túrán való részvétel előnevezéshez kötött!
Nevezésalbaturakor@gmail.com

Nevezési díj: 10 km: 2000 Ft,-   26 km: 2500 Ft,-

Fizetés: helyszínen fizetendő készpénzzel


10 km táv: Piliscsév>Piliscsévi pincefalu>Esperantó-                                                                                                                                                                             forrás>Klatsrompuszta>Piliscsév

10 km - Itiner GPX letöltés


26 km táv: Piliscsév>Piliscsévi pincefalu>Kaltsrompuszta>Vörös út>Vaskapu völgy>Mária pad>ZSivány sziklák>Dobogókő>Pilis nyereg>Klastrompuszta>Piliscsév

26 km - Itiner GPX letöltés


A Túra az ALBA KUPA sorozat része!    - TTT pontszerző túra!

​Oklevél • Kitűző • Ellenőrző- és frissítőpontok • Igazolófüzet • Itiner ​

Tájékozódás: a helyszínen kaptok részletes térképet bejelölve az ellenőrző pontokkal és részletes szöveges leírást

A túrára a kutyádat is hozhatod! (oltási igazolvány, póráz)

Ellátás:

10 km-es távon: tea, szőlőcukor – ezt a lepecsételt lappoddal kérheted!

26 km-es távon: tea, szőlőcukor, zsíroskenyér – ezt a lepecsételt lappoddal kérheted!

Ajánlott felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, folyadék, élelem * Térkép: Pilis- Visegrádi hegység

Közlekedés: Budapestről vonat -busz(menetrendek.hu), vagy gépkocsival Budapestről kb. 50 perc *

Parkolás: Piliscsévi Óvoda és játszótár parkolója illetve a Templom előtt. 

Ismertető:  "Vannak vidékek, amiknek igéző hatása az emberi kedélyre el nem tagadható, amiknek múltja belesugall a jelenbe.”

Jókai Mór (született: Ásvai Jókay Móric 1825. Február 19.- 1904. Május 5.)  A márciusi ifjak egyike, regényíró, a „nagy magyar mesemondó”, országgyűlési képviselő, főrendiházi tag, a Magyar Tudományos Akadémia igazgató-tanácsának tagja, a Szent István-rend lovagja, a Kisfaludy Társaság tagja, 1876-től 1903-ig a Petőfi Társaság elnöke, a Dugonics Társaság tiszteletbeli tagja. Az anyakönyvezéskor Jókay Móric néven jegyezték be, de 1848-ban, demokratikus érzésű lévén, az y-t i-re változtatta, hogy nemesi származása ne kapjon hangsúlyt. Ekkoriban kezdte el használni hivatalos írásokban és művei aláírásakor a rövidebb Mór utónevet.
Magyarországon, Komáromban született. Jókai Mór gyermekként félénk és érzékeny fiú volt. 10 éves koráig magántanuló volt otthon, mikor is Pozsonyba küldték, majd Pápára az ottani Református kollégiumba, hogy befejezze tanulmányait. Itt találkozott először Petőfi Sándorral, Kozma Sándorral, és más, később híressé vált zseniális fiatalemberekkel. Kecskeméten tanult jogot. Az ügyvédi irodák rabszolgamunkája nem volt rokonszenves a buzgó fiatal költő számára és hamar szakított ezzel a pályával. /Közeli barátja, Petőfi Sándor ekkorra már ünnepelt költő volt./ 1846-ban a Hétköznapoknak című, első regényének a sikere után, az írásnak szentelte életét. A rákövetkező évben Jókait nevezték ki a vezető, Életképek című irodalmi folyóirat szerkesztőjének. 1848. augusztus 29.-én vette feleségül a nagy drámai színésznőt, Laborfalvy Benke Rózát. Az 1848-as forradalom kitörésekor a fiatal szerkesztő lelkesen felvállalta a nemzet ügyét, melyért mind tollal, mind fegyverrel is harcolt. 1849 augusztusában jelen volt a világosi fegyverletételnél is. Az elkövetkező 14 évet Jókai politikai gyanúsítottként élte. Talán ez volt életének legdicsőbb korszaka, mivel a tiltott és megalázott magyar nyelv rehabilitációjának szentelte magát, megalkotva nem kevesebb, mint 30 nagyszerű romantikus művet, számtalan mesekötetet, esszéket és kritikákat. Ezen időszak alatt születtek olyan remekművek, mint az Erdély aranykora, ennek folytatása a Török világ Magyarországon, az Egy magyar nábob, majd a folytatásaként: Kárpáthy Zoltán, Janicsárok végnapjai, illetve a Szomorú napok.
1897-ben a király nevezte ki a felsőház tagjának. Jókai Mór 1904. május 5-én halt meg. Első felesége mellé, a Kerepesi úti temetőbe temették el.
1870-es évekig elképesztő mennyiségben alkotott, mintegy 100 kötetet írt meg. Munkái közül mindenképpen említésre méltó: az Aranyember, a Kőszívű Ember Fiai, az Egy magyar nábob, Fekete gyémántok, Szegény gazdagok, Mire megvénülünk, Névtelen vár, Rab Ráby, A lőcsei fehér asszony.
„Így alakul át a tájjal együtt a nép!”
Jókai Mór Útleírások című művében utazásait Erdélyben, Magyarországon és külföldön - a maga sajátos stílusában írja le. 


Ezzel az emléktúrával szeretnénk tisztelegni munkássága, élete előtt és ráirányítani a figyelmet erre a csodálatos értékre.

FB ALBA Kupa: www.facebook.com/albakupasorozat


Facebook csoportwww.facebook.com/groups/www.albaturakor.hu


Elérhetőségek: albaturakor@gmail.com

Tel.: +36 20 506 4529

10 km táv - GPX
26 km táv - GPX

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.