A Kis-Kárpátok bércein

plusz egy csipetnyi történelem 

Március 9-10.

Tavaszindító barangolás egy kis kulturális élménnyel fűszerezve!

Túránkon a természetjárás örömét ötvözzük a történelmi és kulturális élményekkel, a kirándulások mellett megismerhetitek a régió  történelmi örökségét is. 

A túrázással nem érnek véget a kalandok, az élményt vezetett városnéző kirándulásokkal fokozzuk.

Együtt elmerülünk a művészet és a történelem világában, csodálatos műemlékeket, várakat, múzeumokat, helyi érdekességeket látogatunk meg, sőt kicsit betekintést nyerünk a helyiek hagyományaiba is.


Mesebeli kora tavaszi táj, lankás legelők, sűrű lombhullató erdők, lenyűgöző mészkőképződmények, kristálytiszta levegő, panorámák, testet és lelket melengető túrák, múltat idéző impozáns várak, méltán híres műemlékek, “beszélő” szobrok és még sorolhatnánk… 

Mit is nézünk meg? 

1. nap:   * Táv: 11 km, szint: 420 m

A történelmi múltú Szomolányon talákozunk 9.00 órakor  (Budapestről könnyen megközelíthető, kb. 3 óra).  Túránk egy kis emelkedővel indul, majd elhaladunk a XV. század közepén épült Szomolány vára mellett, ahol a kurucok talán legfényesebb győzelmét hozó szomolányi csata zajlott. Majd a Kis-Kárpátok főgerincére vezet utunk. Combizmainkat kicsit bemelegítve elérjük az 550 m magas Holló Sziklát (Havrania Skala), ahonnan varázslatos panoráma nyílik a Kis-Kárpátok vonulataira. Tovább indulunk a tavaszi köntösbe öltözött hegygerincen, egészen a Burián-csúcsig (Záruby), ami a Kis-Kárpátok legmagasabb pontja. Itt meg is pihenünk, majd a gerincről leereszkedünk a szomolányi karsztokhoz. A mesebeli kilátást nyújtó Molpír-hegy érintésével pedig visszaindulunk Szomolányba. A lankás legelőkkel övezett hegy is őrzi a történelmet, hisz itt egy kelta erődítmény állt.  A túra végeztével átautózunk Nagyszombatra, ahol a szállásunk is lesz. Este lehetőség nyílik közös vacsorára és egy fakultatív rövid városnézésre, néhány csodálatos történelmi látványosságal, mint például a Várostorony, a Bernolák kapu, a Zsinagóga és a Szent Miklós Templom.

2. nap: * Táv: 7 km, szint: 250 m

Másnap a reggeli után kipihenten vágunk neki a túránknak Pozsony külvárosából, utunk a Kis-Kárpátok egyik legdélebbi csúcsára vezet. Bebarangoljuk a Hősök útját, a csodálatos mészkőképződményeket őrző hegyvonulat 1000 éves határunk peremét képezte. Útközben meseszép kilátás nyílik Pozsonyra. Eltúrázunk egészen a 450 m magas Kecske-csúcsig, ahol lesz lehetőség étel- és italfogyasztásra. A pihenő után a kora tavaszi tájban gyönyörködve folytatjuk utunkat, és elérkezünk a hangulatos Halas Tavakhoz. Kora délután visszaérkezünk Pozsonyba, ahol kellemes sétát teszünk a történelmi belvárosban, közben pedig mesélünk az érdekességekről, látványosságokról.


A néhány órás vezetett városnézés során többek között megtekintjük az Öreg-hidat, a Kék Templom néven ismert Szent Erzsébet templomot, a Szlovák Nemzeti Színházat, elsétálunk Pozsony híres bronzszobrai mellett, megnézzük a régi Városházát, a Prímási palotát,a Mihály-kaput, a hangulatos Král János Parkot, és természetesen a vár sem maradhat ki. A belvárosban lesz lehetőség szabadprogramra (ha szeretnél egy jót kávézni vagy souvenirt vásárolni stb.). 

A program ára: 29 500 Ft

Az ár tartalmazza:

  • a 2 nap, 1 éjszaka szállást  – 2-3 ágyas szobákban, saját fürdővel (ágynemű, TV, wifi), a bőséges reggelit
  • a túravezetést, a szervezést, és természetesen a városnézés levezetését

Egyéb költségek: 

  • az utazás költsége 
  • parkolási díjak
  • vacsora és napközbeni étkezés
  • esetleges belépők
  • személyi balesetbiztosítás

A PROGRAM CSAK MINIMUM 12 FŐVEL INDUL EL - a befizetéseket természetesen teljes mértékben visszautaljuk, ha nem érjük el a minimum létszámot.

Pár szóban a túrákról:

A túrák tempója nem túl gyors, kellemes.  A túra közben megállunk pihenni, ha lehet, olyan helyen, ahol lesz lehetőség étel- és italfogyasztásra.

Jelentkezni és érdeklődni itt tudsz: albaturakor@gmail.com

Tel.: +36 20 506 4529

Alba Túrakör 

Facebook: https://www.facebook.com/pilisialbaturakor 

Utazási információk: https://albaturakor.hu/utazasi-informaciok  

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.