A Dél-Dunántúl Gyöngyszemei

Augusztus 3-4.

Augusztusban egy varázslatos belföldi túrára hívunk Titeket a Dél-Dunántúlra, ahol a meseszép zselici dombvidéken fogunk barangolni, és a legendás, gazdag élővilágú Deseda tavat is körbejárjuk.

Egy kis ízelítő a kalandból: romantikus tavak, jellegzetes domvidékek, múltat őrző erdők,

impozáns panorámák. 

Mit is nézünk meg?

1. nap: Deseda-tó és a Somogy lankái

Útvonal: a Deseda tavat kerüljük meg

Táv: 15 km 210 szint

Első nap közösen érkezünk vonattal Kaposvárra (természetesen, aki szeretne, saját autóval is jöhet a túra indulási helyszínére), innen még egy rövidet buszozunk Toponárra, és neki is vágunk a túrának a méltán híres Deseda-tó körül. Kellemes, könnyed túra, és ha jó idő lesz, a tóban is tudunk csobbani egyet. Az ártéri erdőket érintve kerüljük meg a hosszan elterülő vízfelületet, miközben a Deseda-kilátót is útba ejtjük.
A Deseda a tipikusan hosszúkás somogyi tavak egyike, változatos, gazdag élővilágban bővelkedik. Utunk több helyen teljesen a parti nádas szélénél halad, csónakkikötők és horgászhelyek mellett. A nyugati parton álló kilátóból pedig látványos panoráma nyílik a környékre.

A túra végén busszal indulunk vissza Kaposvárra. A szállásunkon rövid pihenőt tartunk, megfésülködünk, és közösen vacsorázunk a szállás éttermében, ahol szokás szerint jó hangulatban, amolyan "albás" jókedvvel készülünk lélekben a 2. napi túránkra.


2 nap:  Zselickisfalud - Vörös-domb - Zselici Csillagpark - Ropoly-völgyi horgásztó - Berki-patak - Szenna

Táv: 20 km 320 szint

Második nap a szálláson megreggelizünk, majd nekivágunk a zselici táj jellegzetes dombhátainak. Rövid buszút után Zselickisfaludról indulunk útnak. A falu a zselici dombság egyik legszebb patakokkal és erdőkkel körülvett völgyében fekszik. A környék ugyan alacsony dombvidékű, mégis sok helyen hegyvidék jellegű a tájkép az erősen tagolt felszínnek, a meredek völgyoldalaknak és a jelentős területeket borító erdőségeknek köszönhetően. 

Ezután a Vörös-dombon áttúrázva érkezünk meg a híres Zselici Csillagpark környékére, távol a környező falvak fényszennyezésétől.  Innen egészen a Ropoly-völgyi horgásztóig túrázunk el, ahol festői látványban lehet részünk. A tó a zselici erdő egyik legnépszerűbb turistacélpontja, benne egy kis mesterséges sziget is létesült, rajta a tájba illő, fapavilonnal, amit egy gyaloghíd köt össze a parttal. A tó mellett pedig a somogyi népi építészet jellegzetes vonásait magán viselő tájházat építettek. A ház a környékbeli falvak hagyományait idézi faragott tornácoszlopaival, nádfedeles tetejével, és spalettás ajtajával.  Rövid relaxálás után a csordogáló Berki-patak mentén indulunk Szennába, a mesebeli kis községet az erdők és a szőlőhegyek hullámzó vonulatai ölelik körül. Ha lesz időnk, itt még megtekintjük az Európa Nostra-díjas néprajzi szabadtéri gyűjteményt őrző Szennai Skanzent. 

A program ára: 29.500 Ft

A túra díjának egy része SZÉP-kártyával is fizethető.

Amennyiben a program elmaradna, a teljes összeg visszatérítésre kerül. 

Az ár tartalmazza: 

  •  a 2 nap, 1 éjszaka szállást – 2-3 ágyas szobákban, saját fürdővel (ágyneművel) 
  • a második nap bőséges reggelit (ha bármilyen ételintoleranciád, allergiád van, kérlek, jelezd nekünk!) 
  • az első nap menüvacsorát
  • a szervezést és a túravezetés díját

Egyéb költségek:

  •  az utazás költsége,
  • esetleges parkolási díjak, belépők
  • napközbeni étkezés

🚓Utazás: közösen vonattal a Keleti pályaudvarról (05:53-kor indul), vagy saját autóval tudsz jönni. Visszafelé is vonattal érkezünk a Keleti pályaudvarra.

A csomagmegőrzés megoldott.

Pár szóban a túrákról: A túrák tempója nem túl gyors, közepes, alap edzettséget igényel. Túra közben többször megállunk pihenni, ha lehet, olyan helyen, ahol tudunk harapni és inni valamit (pl. turistaházban). 

Jelentkezni, érdeklődni itt tudsz: albaturakor@gmail.com

Tel.: +36 20 506 4529 * Alba Túrakör 

Facebook: https://www.facebook.com/pilisialbaturakor 

Utazási információk: https://albaturakor.hu/utazasi-informaciok

GYERE, ÉS LÉGY RÉSZESE A KALANDNAK!

Fotók: Rajnai Richárd és internet

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.